Hayatınıza biraz renk katmaya ne dersiniz,
Cevabınız EVET ise;
Hindistan’ın en popüler ve en eski festivali olan; HOLI Fest, bir diğer adı ile ‘’Renkler Festivali’’ baharın gelişini kutlamak için sizi bekliyor…
Havaların ısınması, çiçeklerin açması, bitki örtüsünün yeniden canlanması baharın gelişinin müjdecisidir.
Hint kültüründe baharın çok özel bir yeri vardır, bu dönemde Hint halkı rengârenk toprak boyaları, önce yüzlerine sürerler sonra da birbirlerine atarlar.
İnsanların üzerine dökülen, etrafa saçılan boyalar, baharın gelişiyle başlayan çok renkliliği ve yeniden doğuşu simgeler. Hindistan’ın tüm dünyaya hediye ettiği ve dünyanın her yerinde kutlanan bu festival ruhunu hint mitolojisinden alır.
Hint mitolojisine göre;
Kötülüklerin kralı Hiranyakaşipu, Hindu tanrısı Brahma tarafından ölümsüzlükle ödüllendirilir. Zamanla küstah ve kibirli biri olmaya başlayan Hiranyakaşipu, herkesin sadece ona itaat etmesini ister.
Bunun üzerine oğlu Prablah, babasına karşı çıkar ve ona itaat etmeyi reddeder. Hiranyakaşipu birçok defa oğlu Prablah’ı öldürmeye çalışır ama her seferinde diğer tanrı Vishnu, Prablah’ı kurtarır.
En sonunda Hiranyakaşipu, onu kız kardeşinin kucağında uyurken yakmayı planlar. Ancak kız kardeşi Holika’nın üzerindeki şal ateşte yanmamaktadır. Holika, kendi hayatını tehlikeye atıp kardeşi Prablah’ı kurtarmak için şalını üzerinden çıkarıp ona verir. Prablah kurtulur fakat Holika orada ölür. Hindu tanrısı Vishnu bunun üzerine Hiranyakaşipu’yu öldürerek yerine oğlunu getirir.
İyinin kötüye karşı zaferini simgeleyen Holika’dan esinlenilerek Holi adı verilen bu festival, her yıl baharın gelişinde dolunay zamanı kutlanır. Özellikle Holika’nın kül hâline geldiği sahne, efsaneyi yaşatmak adına her yıl gerçekleştirilir. Festivalin başlamasından önce insanlar yakılacak ateş için odun ve tahta toplamaya başlarlar.
Bir kukla, şeytana edilen küfürlerle büyük ateşte yakılır ve ardından hep bir ağzıdan “Holi-hai!” bağırışları yükselir. Holi’nin son gününde insanlar, yakılan ateşten biraz alıp evlerine götürürler. Böylece evlerinin ve bedenlerinin kötülüklerinden korunduğuna inanırlar.
Festivalin ikinci yani son günü, renklerin günüdür. Günler önceden marketler ve sokaklar, farklı renk boyalarla dolmaya başlar.
Bu günlerde kırmızı, sarı, mor, yeşil, mavi gibi birçok rengi sokaklarda görmeniz mümkündür. Bu, hem insanlara enerji verir hem de onları günler öncesinden festivale hazırlar.
Renkler ve anlamları:
Turuncu: Masumiyet, Neşe
Sarı: Konsantrasyon, Bilgi
Yeşil: Huzur, Bereket
Kırmızı: Cesaret, Özgüven
Mavi: İletişim
Beyaz: Affedicilik, saflık
Mor: Bütünlük
“Renkler sizin enerji merkezlerinizi temsil eder. Her bir enerji merkezinin farklı rengi vardır. Peki ne olur? Bu renkler havaya serpilir. Renk bayramı zamanında sizler atmosfere dağılan tüm bu renkleri temsil edersiniz. İşte renklerle oynadığınızda olan başka bir şeydir bu. Kullandığınız tüm bu renkler enerji merkezlerini simgeler. İçinizdeki sevgiyi öylesine ifade ediyorsunuz ki tamamen kırmızıya boyanıyorsunuz, yani masumiyet…”
“Dolayısıyla bunun gibi değişik renkler yüze sürülür. Yeşil renk 3. Enerji merkezini sembolize eder. Bunun gibi tüm bu renklerin bir anlamı ve önemi vardır… Dolayısıyla burada sembolik bir ifade bulunuyor – sizler aslında enerji merkezlerinizin özünü, temelini yayıyor ve dağıtıyorsunuz…” Shri Mataji Nirmala Devi
Bu muhteşem festivali görmek ve biraz da ruhumuzu renkler ile eğlendirmek üzere World Travel Service olarak; en uygun fiyat ve para iadesi garantisi ile Renkler Festivaline sizler için unutulmaz bir tatil yaşayacağınız bir program hazırladık.
Arzu ederseniz uçak biletlerinizi milleriniz ile alabilir ve bu olağanüstü festivale, adına yaraşır “Renkli” bütçeler ile de katılabilirsiniz…
“Renkler, her dili konuşurlar.” J.Addison