Efsaneye göre Viyana’nın 1683’te II. Viyana Kuşatması’ndan kurtuluşu sırasında içinde kahve çekirdekleri bulunan bir torba bulunmuş, deve yemi zannedilen kahveler yakılmak istenmiştir. Lehistan Kralı Jan III. Sobieski bu torbayı subayı ve çevirmeni Georg Franz Kolschitzky’e vermiş ve Kolschitzky de ilk Viyana kahvesini kurmuştur. Kimi denemelerden sonra süt ve şeker ekleyerek Viyana’nın geleneksel kahve çeşidi olan Melange’ı icat etmiştir.Gerçekteyse ilk Viyana kahvesini açan 1685 yılında Johannes Diodato adında Osmanlı’dan gelen bir Ermeni’dir. Yeni içecek kısa sürede yaygınlığa ulaşmış, 1819 yılında 25’i şehir merkezinde bulunan 150 tane kahvehane tespit edilmiştir. Bu sayı 20. yüzyılın başında 600’e ulaşmıştır. Sigara içmek ve oyun oynamak için kullanılan bu kahvelerin müdavimleri erkeklerdi. Kadınlar erkeklerle birlikte olduklarında kahvelere girebiliyorlardı. Bu dönemde kahvehaneler altın çağlarını yaşadılar. Peter Altenberg, Alfred Polgar, Karl Kraus, Hermann Broch ve Friedrich Torberg gibi kahvehane edebiyatçılarının yanı sıra, Arthur Schnitzler, Stefan Zweig, Egon Schiele, Gustav Klimt, Adolf Loos, Theodor Herzl, Siegfried Marcus, Sigmund Freud ve Lev Troçki gibi isimler de kahvehanelerin müşterileriydi. Bu dönemde Prag, Budapeşte, Lviv ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun başka büyük kentlerinde de Viyana kahvehanelerine benzeyen kahvehaneler açıldı.
1950’li yıllarla birlikte Viyana kahvehaneleri zor bir döneme girdiler. Ünlü kahvehanelerin bir kısmı kapandı. Bunun nedeni büyük oranda boş zaman aktivitelerinin değişmesi, televizyonun yaygınlaşması ve modern espresso barlarının açılmaya başlamasıydı. Bununla birlikte günümüzde de Viyana kahveleri geleneği devam etmektedir.Viyana kahvehaneleri kahvelerin çeşitliliğiyle ünlüdür. Belli başlı çeşitler şöyle sıralanabilir:Schwarzer ya da Mokka: espressoBrauner: Schwarzer’in sütle ya da kremayla birlikte servis edilen hali.Schale Gold: Brauer’in daha fazla kremayla rengi daha açık hale getirilmiş hali.Verlängerter: Schwarzer ya da Brauner’in iki kat su konularak seyreltilmiş hali.Melange: Verlängerter’in sütle karıştırılarak elde edileni. Üzerinde genellikle bir süt köpüğü bulunur.Franziskaner: Melange’ın süt köpüğü yerine krema bulunduranı.Milchkaffee: Bol miktarda sütün içinde az miktarda kahve.Wiener Eiskaffee: Krema ya da vanilyalı dondurmayla servis edilen soğutulmuş kahve.Einspänner: Bir büyük cam bardakta servis edilen bol kremalı Schwarzer.Kapuziner: Bir kaç damla kremalı Schwarzer.
Viyana Turu ve Viyana Otelleri En iyi fiyat ve servis garantisi ile sizleri bekliyor.