Dünya Mutfakları
Yeni bir ülkeye gitmek
her zaman çok keyifli ve
eğlencelidir. Yeni
yerler keşfetmek,
gezmek, alışveriş
yapmak, müzeler,
tarihi eserler, gece
hayatı. Ancak sadece
müzelerini, doğal
güzelliklerini, ünlü
caddelerini görmek
yetmez. Bir ülkeyi
tanımak ülkenin
mutfağından geçer.
İnsanları, müziği, dansları, renkleri, festivalleri ve Bollywood’u ile dünyanın özel yerlerindendir Hindistan. Bu özel yerin çok özel bir de mutfağı vardır. Çoğu kişi nedense ön yargılıdır; yiyeceğinin çok yakıcı ya da tatsız olacağının ya da ne olduğu belirsiz bir şey yiyeceğinin korkusunu taşır. Yanılıyorsunuz; o yüzden bu çok özel ve renkli yemek kültürünü öğrenmek için bize katılın!
Hindistan; 25 eyaleti, 7 bölgesi, 18 başlıca dili, 7 başlıca inanç şekli ile dünyada en çok çeşitliliğe sahip ülkelerden biridir ve bu muazzam çeşitlilik yemek kültürüne de yansımıştır. Kullanılan malzemeler ve pişirme yöntemleri ile ortaya çıkan yemekler sadece bölgeler arasında değil şehirden şehre hatta mahalleden mahalleye bile farklılık gösterir.
Hint mutfağı tıpkı Türk mutfağında olduğu gibi bölgeden bölgeye değişiklik gösteren bir mutfaktır. Genel olarak baharatlar ve köri sos Hint mutfağının başrol oyuncalarıdır ve bu mutfakta Türk damak zevkine hitap edecek türden yemekleri bulmak da mümkündür.
JAPONYA...
Bilindiği üzere
Japonya'da yemek yemek
ya da yemek yiyebilmek
bir sanattır. İnce
çubuklar ile pirinç
tanelerini tek tek yemek
çok zor bir iş doğrusu.
Ama her güzel şeyin bir
zorluğu olduğu kelimesi
burada da ortaya çıkmış
oluyor. Japon yemekleri
çok değişik farkı
yemeklerdir. Son
zamanlarda Türkiye'nin
bir çok yerinde Japon
yemeklerini yapan
restoranlar açılsa da bu
restoranların bizim
Japon mutfak kültürünü
tanıdığımızın
ispatlamaz. Sushi için
"çiğ balık" denebilir,
ama basit bir çiğ balık
deyip geçmemek lazım.
Sushinin pirinçli,
avokadolu, karidesli
gibi birçok çeşidi
bulunuyor. Ama tabii ki
de Japon mutfağı sadece
sushiden oluşmuyor.
"Sashimi"; Sushi
benzerinde bir yemek,
tek farkı içinde pirinç
olmaması ve soya sosu
konularak yenmesidir.
Japonya'nın Türk
yemeklerine benzeyen
lezzetleri de yok değil.
"Gyoza"; Mantı tarzında
bir yemektir.
"Gohan" ; Pirinç pilavı
benzerinde bir yemek
sadece tuzsuz (shio)denebilir.
Japon yemekleri hakkında
ufak bir ayrıntı tuz
bulma konusunda
zorlanabilirsiniz.
Tabiiki de Japon
yemeklerinden
hoşlanmazsanız Japonya
gibi ziyaretçi akının
uğrayan bir ülkede her
tarzda yemeği
bulabileceğiniz bir çok
seçkin restoran
bulabilirsiniz.
BELÇİKA...
Belçika mutfağının genel
anlamda Fransız
mutfağına
benzetilmektedir. Bunun
en büyük nedeni, şarap
ve peynire
düşkünlüklerinden olsa
gerek. Ancak Belçika
mutfağının en önemli
yiyeceği patatestir.
Kıtlık dönemleri
geçirdikleri günlerde
patatese çok fazla
ağırlık vermeye başlamış
olan Belçikalılar,
patatesten envai çeşit
değişik yemek üretmiş ve
günümüzde lüks
restoranların
mönülerinin baş
sayfalarında yer
almaktadır. Belçika
çikolataları bütün
dünyada ün yapmış bir
marka haline gelmiştir,
belki daha önce bu
çikolatayı denediniz.
Fakat anavatanında
tadına bakmak ayrı bir
keyiftir. Belçika
çikolataların sunulduğu
dükkanların,
vitrinlerinin lezzetli
dekorasyonu sizi
istemeseniz de içine
çekmeye başaracaktır.
Waffle bilindiği üzere
ülkemizde de son
yıllarda tadı ve göz
doyurucu görüntüsü ile
çok fazla dikkat çeken
bir tat. Krep gibi bir
hamurun içine konulan
envai çeşitte çikolata,
meyve, kuruyemiş gibi
bir çok tadın, bir arada
bulunduğu çok lezzetli
bir yiyecek. Waffle'ı
Belçika çikolatası ile
denerseniz hiç pişman
olmazsınız.
MACARİSTAN...
Macar yemekleri için
söylenebilecek ilk şey;
yemeklerine fazlasıyla
baharat ve acı
koydukları olacaktır.
Aslında genel anlamda
düşünüldüğünde, Türk
yemeklerinden çok fazla
bir farkı yok gibi dursa
da, yemeklerinin içine
kattıkları değişik
baharatlarla masalarına
faklı lezzetler katmayı
başarmışlardır.
Macaristan mutfağından
domuz etinden yapılmış
olan bir çok yemekle
karşılaşabilirsiniz. Ve
masalarından eksik
etmedikleri bir diğer
yiyecek ise, salatadır.
Salatanın bir çok
çeşidini görebileceğiniz
Macaristan'da en iyi
tercih; değişik tatların
hepsinden ufak birer
porsiyon sipariş edip,
hepsinin tadına bakmak
olacaktır.
Gulaş ( Kul aşı) adı
verilen yemekleri
Macaristan'ın en özel
yemeklerinin arasında
yer alır. Dana etinden
yapılan bu yemek, içine
katılan, kimyon, salça
ve defne yaprağı ile
değişik bir lezzet
ortaya çıkmaktadır.
Macar şarapları;
Dünyaca ünlü olan Macar
şarabı, bu bölgede
yetiştirilen üzümlerden
değil de daha çok saklama
şekillerinden dolayı bu
kadar lezzetliler.
Macaristan'da yapılan
şaraplar, meşe fıçılarda
bekletiyor olmasından
dolayı bu kadar
lezzetliymiş.
AVUSTURYA...
Avusturya kibarlığın,
nostaljinin, romantizmin
ana merkezi ve bu hava
tabii ki de yemek
kültürlerine de
yansıyor. Porselen
tabaklarda gelen
yemekler, cam şişelerde
sunulan şaraplar ve
dünyaca ünlenmiş
tatları; şnitzel, pasta
ve kahve. bu üç lezzete
hiç de yabancı olduğumuz
söylenemez, ama kim
bilir pastalarındaki
leziz tadı; pişirirken
içine kattıkları
çekirdek üzümünün
verdiği tattan olabilir.
FRANSA...
En iyi aşçıların Fransız
olması ve en iyi
restoranların Fransa'da
bulunması burada ne
kadar keyifli yemekler
yiyeceğiniz bir
göstergesidir. Fransa da
keyifli ve zevkle
kurulan masalarda, bir
yandan şarabınızı
yudumlarken, bir yandan
da bulunduğunuz şehrin
manzarasını seyre dalmak
sizi büyülemeye yetecek.
Fransa'da özenle
hazırlanan masaların
dışında bütün dünyaya
yayılan bir mutfak
kültürleri vardır.
Yemeklerinde genellikle
et veya et suyu
kullanılır. Özel
peynirlerini ise birçok
yemeğin içine katarak
farklı tatlar ortaya
çıkarmayı
başarmışlardır.
MALTA...
Malta yemekleri başta
tabii ki de balıkla
anılır. Ancak Malta'nın
tropikal iklimi
sayesinde bir çok sebze
ve meyveyi bir arada
bulmanız mümkün.
Malta'ya özgü olan
yemekler genellikle
patlıcan kökenli olduğu
söylenebilir.
Mutfaklarının bir diğer
başlıca yemekleri ise
makarnadır. Yemek
kültürlerini birazda
İtalyan tarzından
aldıkları için pizza ve
makarnayı her yerde
bulabilirsiniz.
Malta'da egzotik
çorbaların sofralarda
çok büyük önemi var. "Soppa
tal-armla": Karnabahar
çiçeği, ıspanak,
hindiba, bezelye gibi
sebzelere ek olarak
içine konulan özel
peynirlerle
tatlandırılan bu
çorbanın Malta'nın en
meşhur yemeklerinin
arasında olduğu
söylenebilir. Keçi
peyniri gbejniet
denemek isteyeceğiniz
tatlardan bir tanesi
olabilir.
Malta'da yemeklerde
yanınıza eşlik edecek
içecek; beyaz ya da
kırmızı olabilir. Malta
üzümlerden yapılan ya da
İtalya ve diğer
ülkelerden gelen
şaraplarla birçok şarap
çeşidini Malta'da
bulabilirsiniz. Ancak
şarap haricinde
tüketilen bir diğer
içecek ise biradır.
Yerel biraları; Cisk
Lager ve Hop Leaf Ale
deneyebilirsiniz. Kinnie
adı verilen portakal ve
aromalardan yapılan
alkolsüz yerel
içeceklerinin de tadına
bakabilirsiniz.
ENDONEZYA.
Endonezya mutfağı çok
değişik tatlarla
bezenmiş bir mutfaktır.
Ülkenin en önemli
yiyeceği pirinçtir.
Endonezya topraklarında
yetişen pirinç, hem
taraçalı görüntüsü ile
göz ziyafeti çektirirken
hem de Endonezya
halkının "Tanrının bir
armağanı olarak"
nitelendirdikleri ana
yemekleridir. Endonezya
mutfağının olmazsa
olmazı, değişik
şekillerde yapılan
pirinç yemekleridir.
Endonezya yemeklerini
diğer mutfaklardan
ayıran bir diğer özellik
ise; birçok baharatı
karıştırarak elde etmiş
oldukları değişik
karışımlardır.
Endonezya'da aslında her
bölgede yapılan değişik
yemekler vardır. Çünkü
her bölgede farklı
baharatlar ve meyveler
yetiştiği için, aynı
gibi görünen yemeklerin
içine kattıkları değişik
aromatik baharatları ile
farklı tatlar
oluşturuyorlar. Bali
adalarında bulunan 13
bitkinin karışımı olan "Balinese
Spice Mixi" (yabani
zencefil) yemeklerine
karıştırarak farklı
lezzetler elde
ediyorlar.
Endonezya'da meyvelerin
ve deniz ürünlerinin
ayrı bir yeri vardır.
Endonezya, egzotik
meyvelerin en değişik
çeşitlerini
bulabileceğiniz bir
ülkedir. Hindistan
cevizini de birçok
yemeklerinde farklı
tatlar vermesi için
kullandıklarını
söylenebilir.
Endonezya'da her
adasında bulacağınız
farklı tatlarda ki
yemeklerin, tadına
bakmadan dönmeyin.
Adaların turistik olarak
gelişmiş olmasının
sonucunda oteller, tatil
köyleri ve bunların
beraberinde açılan
dünyaca ünlü
restoranlarda birçok
Endonezya yemeklerinin
tadına bakabilirsiniz.
Ama oldu da! Egzotik
yemekler hoşunuza
gitmezse her yerde
kolaylıkla tadına alışık
olduğunuz yemeklerin
bulunduğu farklı
restoranlar
bulabilirsiniz.
RUSYA...
Rusya'nın iki özel tadı
havyar ve votka...
Tatlı, limonlu, sert
votkalar en meşhur
olanlarıdır.
Havyar; dişi
mersinbalığının
döllenmemiş
yumurtasından elde
edilmektedir. Ve
Rusya'da birçok havyar
çeşidini bulmanız
mümkün. Taze havyar yani
Malossol ve Beluga gibi
çok nadir bulunan havyar
çeşitlerinin tadına
Rusya'da bakabilirsiniz.
"Birinciki" adı verilen
krepin içine sarılarak
yenen kırmızı havyar ise
Rusya da tadına
bakacağınız bir diğer
lezzettir. Ancak Rus
yemeklerine lezzet
veren, ülkenin çeşitli
yerlerinde bulunan
değişik lezzetlerdeki
baharatlardır. Anason
dereotu, soğan, tarçın,
karabiber gibi çeşitli
baharatları,
yemeklerinin içine
katmalarıyla farklı
tatlar ortaya
çıkartmışlardır.
|